ASTRONOMIA

Catalunya com a destinació d’observació astronòmica

Catalunya com a destinació d'observació astronòmicaLa pràctica ideal de l’observació astronòmica es dóna en zones allunyades dels nuclis urbans i amb absència de contaminació lumínica. Catalunya disposa de zones interiors i de muntanya amb poca o nul·la contaminació lumínica, lluny de les grans ciutats i d’altres focus emissors de llum, fets que la identifiquen com una molt bona destinació pels amants de l’observació astronòmica.

En concret, trobem diferents àrees situades al Pirineu i al Prepirineu amb cels idonis per observar estrelles, planetes, constel·lacions, etc. ubicats en indrets de gran bellesa natural.

Per això, s’han establert observatoris en muntanyes de l’interior de Catalunya i al Pirineu, alguns d’ells en zones certificades com a Destí Turístic Starlight.

DAUCAT Serveis Turístics de Catalunya, SL organitza estades per a aficionats a l’Astronomia i persones interessades en viure experiències úniques descobrint el nostre lloc a l’Univers. Aprofitem els magnífics equipaments existents en el territori per explorar-lo i també organitzem observacions a la carta, tallers d’astrofotografia, sopars sota les estrelles i maridatges en d’altres emplaçaments sempre guiats d’astrofísics professionals.

 

EL NOSTRE TERRITORI

 • PREPIRINEU - SERRA DEL MONTSEC
 • SEGARRA – PUJALT
 • SOLSONÈS – CASTELLTALLAT
 • PIRINEU - PLANES DE SON

PREPIRINEU – SERRA DEL MONTSEC

PARC ASTRONÒMIC DEL MONTSEC (PAM)

PRE-PIRINEU – SERRA DEL MONTSECSituada al Prepirineu català, la serra del Montsec ha estat reconeguda des de fa molts anys com el millor cel de Catalunya i un dels millors del món per l’observació astronòmica, per disposar d’unes condicions d’observació astronòmica excepcionals, tant pels seus condicionants meteorològics com per la baixa afectació de la contaminació lumínica.

En concret, al 2013 es van certificar com a Destinació Turística Starlight un total de 24 municipis (total o parcialment), onze dels quals (total o parcialment) també van ser certificats com a Reserva Starlight (cels excel·lents).

El Parc Astronòmic del Montsec (PAM) disposa de dos infraestructuras independents que aprofiten les propietats del cel i característiques del Montsec: el Centre d’Observació de l’Univers (COU) i l’Observatori Astronòmic del Montsec (OaDM).

Centre d’Observació de l’Univers (COU)

Situat al municipi d’Àger (la Noguera), el COU s’emplaça en un entorn amb una riquesa paisatgística, geològica i biològica molt important. Disposa de tres estructures principals:

Edifici Central

Mostra una exposició permanent sobre astronomia, passant pel Big Bang, la formació de galàxies, l’evolució de les estrelles, els forats negres…, però també la geologia, fauna i flora de l’entorn del Montsec. S’hi troba la recepció i administració, l’exposició permanent, les aules taller, l’aula d’informàtica i altres serveis.

L’Ull del Montsec

És una instal·lació única i excepcional. Consisteix en un planetari digital 3D multimèdia “full dome” (o en cúpula completa) i una plataforma per a l’observació del cel en directe. La seva cúpula de 12 metres de diàmetre i la paret frontal s’obren completament deixant al visitant sota l’espectacular cel del Montsec.
Centre Observació de l'Univers

El Parc de Telescopis

Format per tres edificis amb cúpules d’observació que contenen tres telescopis automàtics, el parc és l’espai exterior reservat a l’observació del firmament, tant nocturn com diürn.
Un d’ells es l’observatori-aula, permet als assistents poder observar els estels mitjançant la projecció en un sistema de vuit pantalles d’imatges captades per el telescopi instal·lat a la part central i poder interactuar alhora amb ells.

L’equipament del Parc de Telescopis consisteix en:

 • 1 telescopi catadiòptric de configuració Dall-Kirkham de 50 centímetres de diàmetre, situat al nou Observatori-Aula, amb l’equipament necessari per a l’obtenció d’imatges astronòmiques d’alta qualitat.
 • 1 telescopi catadiòptric de configuració Schmidt-Cassegrain de 40 centímetres de diàmetre, amb l’equipament necessari per a l’obtenció d’imatges astronòmiques d’alta qualitat.
 • 1 telescopi refractor de 15 centímetres de diàmetre i altíssima qualitat òptica, situat a la Cúpula Petita que permet l’observació del Sol amb telescopi de dia i del firmament nocturn a la nit.
 • 1 celòstat que permet obtenir i seguir imatges a temps real del Sol.
 • Un conjunt de telescopis portàtils amb els seus accessoris, format per més de 20 aparells de diversies tipologies òptiques: refractors, reflectors Newton i catadiòptrics.

 

Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM)

El Observatori Astronòmic del Montsec s’encarrega de les observacions científiques del PAM, i està ubicat al municipi de Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà) a 1.570 metres d’alçada sobre el nivell del mar.

Amb el clar propòsit de servir a la investigació i a la formació, el OAdM disposa d’una cúpula de 6,15 metres de diàmetre que conté el Telescopi Joan Oró, el més gran i tecnològicament més avançat de Catalunya.

Aquest telescopi robòtic de 80 centímetres de diàmetre, permet l’OAdM operar de forma completament autònoma, ja que es pot controlar des de qualsevol part del món a través d’Internet juntament amb la resta d’equips.

Observatori Astronòmic del Montsec OAdM

L’equipament de l’Observatori inclou:

 • Telescopi robòtic de 80 cm de diàmetre.
 • Sistema de comunicacions de banda ampla.
 • Dues estacions meteorològiques automàtiques.
 • Sistema GPS.
 • Detector de tempestes.
 • Detector de pluja.
 • Monitor de núvols per avaluar l’estat del cel.

SEGARRA – PUJALT

Observatori Astronòmic de Pujalt

SEGARRA – PUJALTUbicat a 750 metres sobre el nivell del mar, l’Observatori de Pujalt es caracteritza per estar lluny de les grans ciutats i disposar d’unes excel·lents condicions per a l’observació astronòmica.
Funcionant a ple rendiment des de el 2004, l’Observatori de Pujalt té com a objectius fer difusió i didàctica de l’astronomia i la meteorologia per escoles y al públic en general, i la investigació científica, col·laborant amb l’Agrupació Astronòmica de Barcelona (ASTER) i l’Agrupació Astroanoia. Té en projecte la construcció d’un parc astronòmic, separat de l’edifici actual, on s’instal·larà un telescopi fixe de grans dimensions amb cúpula protectora.
L’Observatori de Pujalt funciona també com a observatori meteorològic recollint dades, mesurant les variables atmosfèriques i observant els seus canvis. Per això disposa d’instrumentació manual i automàtica per realitzar els diferents mesuraments (termòmetres, anemòmetres, pluviòmetres, etc.).

Observatori Astronòmic de Pujalt

SOLSONÈS – CASTELLTALLAT

Observatori Astronòmic de Castelltallat

SOLSONÈS – CASTELLTALLATL’observatori de Castelltallat es troba ubicat en mig d’un conjunt arquitectònic de gran valor, al costat del castell de Montedono del segle VII i la Rectoria del segle XII y, al estar situat a sobre d’un turo de 910 metres d’altitud, gaudeix d’unes vistes fantàstiques de la Catalunya central i el Prepirineu.

L’EDIFICI DE LA CÚPULA

L’element principal de l’observatori, és l’edifici coronat per una cúpula de 5,25 metres de diàmetre, totalment motoritzada, i que allotja un telescopi de 400 mil·límetres de diàmetre destinat a l’observació astronòmica.

LA RECTORIA

L’edifici de la Rectoria, a pocs metres del de la cúpula, conté el Centre d’Interpretació, que disposa d’una sala auditori i una sala d’exposicions. Amb l’exposició permanent “Les proporcions del sistema Solar”, il·lustra de manera molt gràfica les mides del Sol i dels planetes que giren al seu voltant i, per extensió, es emprada com a punt de partida per donar una idea de la proporció del Sol en comparació amb les altres estrelles de la Via Làctia.

Observatori Astronòmic de Castelltallat

L’equipament de l’Observatori inclou:

 • 1 telescopi tipus Schmidt-Cassegrain, de 410 mm (f/10), d’obertura, suportat per una muntura equatorial Losmandy HG-200.
 • 2 telescopis Dobson de 250 i 300 mm d’obertura.
 • 1 telescopi Maksutow de 7 polzades.
 • 1 reflector Schmidt-Cassegrain de 280 mm.
 • 1 refractor de 150 mm.
 • 1 telescopi solar refractor apocromàtic de 106 mm d’obertura amb un filtre d’hidrogen alfa, Solar-Spectrum, de la marca Baader Planetarium.

PIRINEU – PLANES DE SON

Observatori Astronòmic MónNatura Pirineus

PIRINEU – PLANES DE SON
Ubicat a pocs kilòmetres del poble de Son (Pallars Sobirà), el centre MónNatura Pirineus es troba a las Valls d’Àneu, un dels paratges de muntanya millor conservats del Pirineu, al costa del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i molt aprop del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

El MónNatura Pirineus va ser inaugurat l’any 2002, i té com a missió sensibilitzar a la societat fomentant el desenvolupament sostenible i la conservació de la natura i el paisatge, mitjançant activitats d’educació ambiental. Per aquest motiu, la seva construcció principal, de més de 3.000 m2 de superfície, és bioclimàtica, semienterrada en l’entorn i utilitza energies renovables.

L’edifici es divideix en dos àrees: l’àrea d’activitats, amb espais totalment equipats per les diferents activitats que s’hi desenvolupen, i l’àrea residencial i de serveis, ja que també ofereix allotjament i restauració. L’àrea d’activitats disposa d’un planetari i un laboratori, on es duen a terme activitats d’investigació i tallers per a famílies i centres docents. Completant les instal·lacions, també té un auditori amb capacitat per 165 persones, una aula d’informàtica, biblioteca i una ludoteca.

En les proximitats de l’edifici bioclimàtic, el complex disposa d’un centre de fauna, dedicat a la divulgació, investigació i reintroducció d’animals, i l’Observatori MónNatura Pirienus, que ofereix unes condicions d’observació excepcionals en absència de contaminació lumínica i atmosfèrica al estar situat a 1.530 metres d’altitud. El observatori està inclòs i reconegut dins de la xarxa avalada per la Minor Planet Center (MPC), òrgan de la Unió Astronòmica Internacional (IAU).

L’equipament de l’Observatori inclou:

 • 4 telescopis MEADE LX200 GPS (10″) adreçats a l’observació del cel profund.
 • 5 binocles Miyauchi d’astrònom per a observacions nocturnes i binocles d’autoenfoc William Optics.
 • 1 telescopi d’observació MEADE LX200 GPS (16″) de nivell professional per observar amb detall diferents elements del cel profund.
 • 1 càmera CCD per a realitzar astrofotografies del cel tant nocturn com diürn.
 • 1 telescopi per a l’observació solar.

Observatori Astronòmic Mónnatura Pirineus
Dividit en dues àrees – la d’activitats i la residencial – el centre MónNatura Pirineus dóna suport a les diferents activitats que es poden realitzar i ofereix allotjament i restautació. Pel que fa a altres instal·lacions, hi ha un laboratori, espai totalment equipat on s’hi porten a terme activitats de recerca i alguns dels tallers que es realitzen tant amb famílies com amb centres docents; un auditori amb capacitat per 165 places destinat a presentacions, xerrades i conferències, entre altres; i una biblioteca, una ludoteca i espai de jocs i una aula d’informàtica totalment equipada.

 

captcha

He llegit i accepto la política de protecció de dades que consta en el nostre avís legal