tecniques-en-fotografia-nocturna-1

Els passats dies 20, 21 i 22 d’octubre vam organitzar un curs de progressió en fotografia nocturna a l’Observatori astronòmic d’Albanyà, amb l’objectiu d’aprendre i perfeccionar les tècniques en fotografia nocturna dels 14 assistents al curs.

 

tecniques-en-fotografia-nocturna-1

 

Ja impartit el primer curs d’iniciació a la fotografia nocturna al Monestir de les Avellanes i a la reserva Starlight del Montsec durant el mes de maig, vam detectar que hi havia una forta demanda en fer un curs de progressió en aquests tipus de fotografia astronòmica. Així doncs, ens vam decidir a organitzar el segon curs “Paisatges del cel”, sortida dedicada a l’aprenentatge astronòmic i sobretot, a la progressió en fotografia nocturna durant els dies 20, 21 i 22 d’octubre. Dels 14 participants inscrits, algun d’ells ja havia participat en el curs d’iniciació del mes de maig, tot i que també hi van assistir molts interessats en perfeccionar la seva tècnica en fotografia nocturna.

La sortida va començar la nit de divendres 20 d’octubre, on ens vam allotjar al Càmping Bassegoda Park d’Albanyà i vam fer un sopar conjunt al restaurant Agumas, situat dins les instal·lacions del mateix càmping. Ja sopats i amb les forces més que carregades, vam començar la nit amb la primera sessió pràctica de fotografia a les immediacions de l’Observatori Astronòmic d’Albanyà, situat molt a prop del càmping on estàvem allotjats. El temps ens va acompanyar aquella nit, amb un cel completament clar i amb excel·lents condicions per la realització de fotografies nocturnes.

Les classes dels tres dies van ser impartides pel prestigiós astrofotògraf Juan Carlos Casado, col·laborador del Instituto de Astrofísica de las Canarias (IAC), del programa europeu STARS4ALL, del portal web sky-live.tv dedicat a la retransmissió d’esdeveniments astronòmics i membre de l’equip internacional TWAN (The World At Night), el qual aplega als millors astrofotògrafs del món. Ell va ser l’encarregat d’ensenyar pas a pas les millors tècniques fotogràfiques als participants del curs i d’ajudar-los en la pràctica amb les seves respectives càmeres. Durant aquesta primera classe pràctica en concret, els assistents van aprendre a realitzar i practicar tot tipus de tècniques fotogràfiques, com les Panoràmiques o Startrails. Durant la mateixa sessió, el director de l’observatori astronòmic, Pere Guerra, ens va ensenyar l’observatori i el seu telescopi en grups reduïts mentre ens explicava alguna de les anècdotes viscudes en ell.

 

tecniques-en-fotografia-nocturna-2

 

El dissabte 21 vam tenir un dia del tot complet. Durant el matí vam realitzar una observació solar a través dels telescopis portàtils de l’Observatori, equipats amb filtre solar. Els assistents al curs van poder fotografiar el sol des de les seves pròpies càmeres fotogràfiques a través de l’ocular del telescopi. A la tarda, després d’unes sessions a l’aula abans i després de dinar, ens vam apropar fins a Sant Llorenç de la Muga, un petit municipi situat molt a prop del Càmping Bassegoda Park on impartíem el curs. Allí vam visitar, i a la vegada fotografiar, el seu casc antic i vam pujar fins al seu castell, situat en un alt punt que ens va permetre gaudir d’unes vistes excepcionals de tot el poble.

Malauradament, la nit del dissabte no ens va acompanyar tant com la de divendres i ens vam trobar amb un cel completament ennuvolat. Aquest fet meteorològic ens va fer suspendre el sopar a l’aire lliure i la sessió pràctica nocturna. Tot i això, no vam pas desaprofitar el temps i vam decidir fer el sopar a dins el restaurant i la sessió dins de l’aula d’una forma més teòrica, mentre a fora ja plovia a “bots i barrals”.

 

tecniques-en-fotografia-nocturna-3

 

El matí de diumenge, ja amb gust d’acomiadament, vam fer una última sessió pràctica a l’aula sobre tractament digital d’imatges i vam posar fi al curs amb un dinar de comiat al restaurant Agumas. Els tres dies van estar plens de nous coneixements per tots els assistents al curs. Aquests, van poder descobrir noves tècniques, com els Timelapse, el Mosaicing o el Startracking, i sobretot, noves formes d’entendre el cel nocturn i la seva fotografia.

Ah, i tampoc podem oblidar-nos dels acompanyants dels assistents al curs! Aquests van visitar la Fira del Bolet d’Albanyà, celebrada durant aquells mateixos dies 20, 21 i 22 d’octubre i, a més a més, també van ser partícips d’alguna de les sessions d’aprenentatge del curs.

 

En definitiva, una experiència astronòmica de tres dies molt enriquidora, on assistents i acompanyants van poder gaudir d’allò més visitant nous indrets, coneixent una mica millor la seva càmera i fotografiant el cel i el seu entorn.