GEOTURISME

DESCOBRINT LA GEOLOGIA DEL PIRINEU DE LLEIDA
Una història que comença fa més de 550 milions d’anys

 

La Geologia: una mirada al passat, al present i al futur de la Terra

La Geologia és la fascinant ciència que ens permet viatjar per la història de la Vida i de la Terra a través de la lectura de les roques, els fòssils i el paisatge.

Us convidem a fer un viatge apassionant a través de les edats de la Terra, per observar la Natura des d’una visió diferent: la dels éssers inanimats, ben desconeguda per bona part de la societat.

Guiats per la mirada d’un geòleg aprendrem a entendre com el nostre paisatge s’ha anat modelant amb el pas de milions d’anys i ens avançarem a la forma com s’anirà transformant en el futur, doncs la Terra està viva i en constant moviment.

 

El Pirineu de Lleida: un punt clau en el viatge geològic

Una historia que comença fa més de 550 milions d'anysCatalunya és reconeguda internacionalment pel seus fantàstics paisatges verticals dels penya-segats de la Costa Brava, banyats pel Mediterrani, i també per ser terra de muntanyes, fortament plegada per les serralades que conformen els Pirineu, les quals creuen d’Est a Oest el nostre país fent de frontera natural amb França, i les serralades del Litoral i Prelitoral, orientades de Nord a Sud, paral·lelament la costa catalana.

Podem dir, doncs, que Catalunya és un país fet de roca, tenint zones geològiques tant destacades com són el Cap de Creus, la muntanya de Montserrat, la serra dels Ports o els Pirineus. Però és a les comarques de Lleida on trobem un patrimoni geològic i un registre fòssil dels més importants a nivell internacional, amb les restes fòssils dels últims dinosaures d’Europa. A Lleida podem contemplar les serralades del Pirineu en la seva màxima expressió, on les seves roques porten enregistrats més de 550 milion d’anys d’història, com si fossin les pàgines d’un llibre.

Una historia que comença fa més de 550 milions d'anysA través d’aquestes pàgines de roca podem observar els vestigis d’una serralada anterior als Pirineus, quan a la Terra hi havia un únic supercontinent conegut com a Pangea. Podem observar també els fòssils provinents del Mar Mesozoic, un mar tropical que ocupava l’espai on avui tenim muntanyes de més de 2000 metres, i seguir els rastres que deixaren els últims dinosaures que varen viure a Europa fa 66 milions d’anys. Entendrem com es formaren i s’aixecaren els Pirineus per a, finalment, contemplar les valls d’alta muntanya excavades per grans glaceres durant l’últim milió d’anys, durant l’Edat de Gel, a finals de la qual, l’home començà a caminar i a transformar el paisatge.

La diversitat i el patrimoni geològic de Lleida són únics i extraordinaris, fet que la converteixen en una destinació d’interès geològic i turístic de renom internacional, tot dins l’incomparable i majestuós escenari dels Pirineus.

 

DAUCAT Serveis Turístics de Catalunya, SL organitza experiències per amants de la Natura, amateurs i professionals de la Geologia dins d’un territori ple de parcs naturals i espais geològics inigualables. Un equip de geòlegs ens explicaran el que narren les seves pedres i el seu entorn: una forma diferent d’entendre el paisatge que ens envolta.

 

EXPERIÈNCIES PROGRAMADES FORA DE LLEIDA

Aquest curs té com a objectiu descobrir diferents localitzacions de la província de Màlaga amb una rellevància geològica i minera cabdal. La organització del curs va adreçat als amants i estudiosos de la geologia i de la mineralogia, de les ciències ambientals i de la fotografia i de la natura en general. Curs programat pel Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i Ciències de Catalunya, amb la col·laboració de SEDPGYM i SIGMADOT.

CURS DE GEOLOGIA I MINERIA PER TERRES MALACITANES

26 al 31 de desembre de 2017

Itinerari i curs de camp de d’hivern

Slider

DESCOBREIX ELS NOSTRES PACKS

A la part nord del territori que conforma el Projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec, es troben els seus espais més típicament pirinencs, amb estanys d’alta muntanya, valls glacials i estretes gorges on s’amaguen els secrets millor guardats de les muntanyes que els acullen. Una experiència geoturística guiada per geòlegs que ens interpretaran el passat, present i futur del nostre entorn, pedres, rius i muntanyes.

TRESORS GEOLÒGICS
DEL PROJECTE GEOPARC
CONCA DE TREMP-MONTSEC (NORD)

Una descoberta geoturística del territori

Slider

El territori del Projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec destaca per ser molt ric en jaciments paleontològics on s’han trobat restes fòssils de diferents tipus i gran quantitat de icnites, o petjades de dinosaures. Amb aquesta experiència geoturística i acompanyats d’especialistes, descobrirem els més destacats i visitarem paratges geològica i paisatgísticament imponents.

Una descoberta geoturística del territori

TRESORS GEOLÒGICS
DEL PROJECTE GEOPARC
CONCA DE TREMP-MONTSEC (SUD)

Slider

EXPERIÈNCIES PROGRAMADES FORA DE LLEIDA


home

DESCOBREIX ELS NOSTRES PACKS


home


home

EL NOSTRE TERRITORI

  • PROJECTE GEOPARC CONCA DE TREMP-MONTSEC
  • PARC NACIONAL D'AIGÜESTORTES I ESTANY DE SANT MAURICI
  • PARC NATURAL DE L'ALT PIRINEU
  • PARC NATURAL DEL CADÍ-MOIXERÓ
  • VAL D'ARAN

PROJECTE GEOPARC CONCA DE TREMP-MONTSEC

Projecte Geoparc Conca de Tremp-MontsecEl Projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec, amb els seus 2000 km2, comprèn tota la comarca del Pallars Jussà i els municipis de Coll de Nargó, Baix Pallars, Àger i Camarasa, conformant un dels territoris geològics i paleontològics més importants a nivell internacional.

La gran varietat de roques que trobem representen un gran nombre d’ambients geològics enregistrats durant els últims 550 milions d’anys, a més de les estructures tectòniques presents, que ens expliquen amb detall la formació i evolució de les serres del Pirineu i del Prepirineu.

Aquesta riquesa o geodiversitat fan d’aquest territori un laboratori geològic a l’aire lliure que va despertar l’interès de la comunitat científica ja des de principis del segle XX, havent-se convertit a dia d’avui en el camp d’aprenentatge de milers de professionals que visiten la zona cada any.

Aquest registre de pedra ens ha donat una gran varietat de fòssils, podent-hi observar l’evolució de la vida els últims 500 milions d’anys, i on destaquen més de 100 jaciments paleontològics localitzats només a la Conca de Tremp, amb restes fossilitzades (petjades, ossos i ous) dels últims dinosaures que van habitar l’Europa del Cretàcic, fa 66 milions d’anys.

Arrow
Arrow
Slider

El Projecte Geoparc és també molt ric en paisatges espectaculars que han determinat la vida dels seus habitants: la serra del Montsec, tallada pel Congost de Mont-rebei i les seves parets de més 500 metres d’alçada, les cingleres rogenques del Roc de Pessonada (Reserva Nacional de Caça de Boumort), dominades per cérvols i voltors o de formes capritxoses com la Geganta Adormida, els estanys càrstics de Basturs i la seva connexió amb el planeta Mart, els paratges d’alta muntanya excavats pel gel a la Vall Fosca, on trobem fonts d’energia geològiques… Un territori on es fusiona la Geologia amb la Vida, la Tradició, la Història, el Vi i la Gastronomia, un territori per viure experiències úniques.

PARC NACIONAL D’AIGÜESTORTES I ESTANY DE SANT MAURICI

Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici‎Catalunya, amb més del 60% del seu territori cobert per boscos i vegetació, és parada obligatòria per als naturalistes per la varietat d’hàbitats existents, que van des de l’alta muntanya a les zones estèpiques situades més al sud. Atresora 18 parcs naturals com a espais protegits de gran interès, i entre ells hi destaca de forma especial el seu únic parc nacional, el d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, al bell mig dels Pirineus, format per cims altius i profundes valls amb més de 200 estanys d’origen glacial repartits en una superfície de poc més de 40.000 hectàrees.

El Parc Nacional és una mostra representativa i impactant dels intensos processos geològics que van donar lloc a la formació de la serralada pirinenca. La combinació de les roques metamòrfiques i el granit, conjuntament amb l’aigua, present arreu del seu territori, ofereix al visitant un espectacle on aquest dos elements, aigua i roca, s’agermanen formant cascades, rius, barrancs i un gran nombre d’estanys de mida i formes variades.

El de Sant Maurici és el més popular, però els nombrosos itineraris ben senyalitzats que existeixen al parc permeten conèixer de molts altres de gran bellesa i colors. Les seves aigües varien dels colors foscos, quasi negres als més profunds, als verds i blaus dels més petits.

Arrow
Arrow
Slider

El naturalista més exigent gaudirà amb l’observació d’una flora i fauna adaptades a les especials condicions orogràfiques i climatològiques del parc, mentre que el visitant més curiós podrà descobrir velles llegendes que intenten explicar les capritxoses formes que assoleixen molts dels seus cims, com la historia dels caçadors d’isards convertits en estàtues de pedra als mítics Encantats.

Crestes, arestes, agulles, pales o pics, alguns amb més de tres mil metres d’alçada, són testimonis de les intenses forces tectòniques que es produïren fa entre 85 i 20 milions d’anys, quan la col·lisió de la placa Ibèrica i l’Europea originà l’actual serralada dels Pirineus. Les roques metamòrfiques i granítiques han quedat com a testimonis d’aquell fenomen geològic. Plegades i fracturades van quedar elevades formant l’anomenat Pirineu axial, veritable cor dels Pirineus, dels quals el Parc Nacional en forma part. Una meravella geològica i un paisatge únic a nivell europeu.

PARC NATURAL DE L’ALT PIRINEU

Parc Natural de l’Alt PirineuEl Parc Natural de l’Alt Pirineu, amb més de 70.000 Ha, és el més gran dels parcs naturals de Catalunya i es reparteix entre les comarques del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell. A més d’acollir una important reserva de flora i fauna de mitja i alta muntanya, el Parc és un interessant exponent de la convivència de l’home amb la natura, i de la seva intervenció en la modelació del paisatge des de fa més de 6000 anys, amb activitats tradicionals que encara s’hi conserven avui dia com a part del seu patrimoni.

La Geologia del Parc Natural de l’Alt Pirineu és imprescindible per a comprendre la formació i evolució del Pirineu en el punt d’unió entre la placa tectònica Ibèrica i la Europea, i també ens permet observar les restes del plegament de la serralada herciniana, 200 milions d’anys més antiga que els Pirineus. Les roques plegades de Llavorsí, el Dom de l’Orri o del Dom de la Pallaresa són uns de tants testimonis gravats en les pedres.

Al mateix temps, en les espectaculars valls en forma de U d’aquesta reserva de la Natura, podem trobar les traces que ens deixaren grans glaceres que modelaren els Pirineus, les quals arribaren a tenir un gruix de gel superior als 400 metres i excavaren més de 140 estanys d’origen glacial, entre els quals destaca el més gran de Catalunya d’aquest tipus, l’estany de Certascan. Per les Valls d’Àneu va circular la glacera més llarga i profunda dels Pirineus i a la cubeta d’Esterri d’Àneu va esdevindre, fa uns 10.000 anys, en l’estany més gran que hi ha hagut mai als Pirineus.

Arrow
Arrow
Slider

A més, dins del territori del mateix Parc, s’hi han trobat restes fossilitzades i petjades (icnites) d’antics arcosaures en els afloraments del Triàssic i del Permià del Port del Cantó.

Els recursos minerals presents a la zona del Parc Natural de l’Alt Pirineu, com jaciments de coure i de ferro, ja eren coneguts i explotats per l’home en temps immemorials, com es pot copsar en alguns dels seus topònims, com la Vallferrera. Tot fent una passejada pel Bosc de Virós hi podem trobar indicis de les antigues galeries excavades i les restes de carboneres, algunes de les quals daten del segle II d.C., en època romana, i que sorgeixen al pas del visitant com autèntiques empremtes del passat, testimonis de la relació entre l’home i el medi, en un dels indrets més bonics de Catalunya.

PARC NATURAL DEL CADÍ-MOIXERÓ

Parc Natural del Cadí-MoixeróLes parets verticals de més de 500 metres de caiguda i els intensos plegaments rogencs de massa calcària donen forma al Parc Natural del Cadí-Moixeró, especialment conegut per la peculiar forma banyuda de l’espectacular massís del Pedraforca. Al Cadí-Moixeró s’hi pot observar el treball imparable de l’erosió i de les forces tel·lúriques, com a culminació del procés de formació del Pirineu Central, en ser el mantell de corriment del Cadí l’estructura principal del Prepirineu Oriental. L’impactant relleu del Pedraforca li valgué, a més, la declaració de Paratge Natural d’Interès Nacional.

La columna vertebral del Parc Natural és la carena orientada d’oest a est que segueix les serres del Cadí, Moixeró, la Tosa i Puigllançada, entre el coll de Bancs, a l’oest, i el coll de la Creueta, a l’est. Tot el conjunt està compost per una sèrie d’unitats estructurals i mantells de corriment desplaçats diversos quilòmetres cap al sud durant l’orogènia alpina, de forma simultània amb l’aixecament del Pirineu.

El coll del Pendís, situat al mig de la carena, separa les estructures eocenes del Cadí de les paleozoiques (principalment devonianes) del conjunt Moixeró-Tosa-Puigllançada. Tot el conjunt, però, forma part del mantell de corriment del Cadí, que és la principal estructura del Prepirineu Oriental. L’altre gran relleu estructural del parc és el massís del Pedraforca, situat al sud de la serra del Cadí i literalment enfilat al seu damunt mitjançant un altre mantell de corriment.

Arrow
Arrow
Slider

La riquesa en minerals del Parc queda palesa amb la intensa producció d’extracció de carbó i petroli que hi va haver a Cercs durant el segle XX, vestigis d’una important activitat minera que es produí a la regió i que té origen 200 anys enrere. Visitant el seu Museu de les Mines podrem conèixer com l’home extreia aquests minerals per a generar energia. Situada ben aprop, a la zona de Fumanya, hi trobem l’antiga mina de carbó, on hi descobrirem més de 3.000 icnites o petjades d’un gran dinosaure de 15 metres que va viure fa 71 milions d’anys, el Titanosaure, essent el jaciment més important d’aquesta època a Europa.

VAL D’ARAN

Parc Val d'AranLa Val d’Aran és la cara nord del Pirineu català i hi afloren roques d’edat paleozoica, anteriors a la formació de la serralada pirinenca, i per tant de les més antigues de Catalunya. Aquesta vall de valls és, a més, un clar exponent de la força modeladora de les glaceres del Quaternari, amb exemples espectaculars com la vall de Ruda, on la llengua de gel va arribar a assolir els 800 metres de gruix, just en el lloc on avui se situa la popular estació d’esquí de Baqueira.

El Circ de Colomèrs, dins del territori del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, amb més de 30 estanys, és el més gran dels circs glacials de tots els Pirineus. Al Port de Vielha s’hi pot observar el punt de confluència de la massa granítica del Pirineu axial amb la massa calcària que pren relleu i augmenta els seus dominis cap a l’Aneto, les Maladetes i Ordesa.

La proximitat d’aquestes masses calcàries i de l’Aneto, amb una de les últimes glaceres dels Pirineus, han deixat a la Val d’Aran indrets de gran bellesa com l’Artiga de Lin.

Arrow
Arrow
Slider

Allí hi trobem un fenomen càrstic excepcional com és la surgència de Uelhs deth Joeu, on brollen de les entranyes de la terra les aigües procedents de la glacera del Aneto, després de precipitar-se per l’embornal del Forau d’Aigualluts i recórrer més de 4 kms de distància sota terra.

A la Val D’Aran també podem trobar restes d’antigues explotacions mineres de metalls, com en altres indrets del Pirineu, entre les que destaquen les mines de Montoliu, de Liat i les mines Victoria, on s’explotaven principalment plom i zinc.

 

captcha

He llegit i accepto la política de protecció de dades que consta en el nostre avís legal