Arribant al muralla xina de Finestres

Els dies 20 i 21 de maig vam oferir una activitat per un grup d’amants de la natura en la qual es van visitar diferents elements geològics i paisatgístics, els més destacats de la part del sud del Projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec. Els assistents van realitzar un conjunt d’experiències geoturístiques amb en Jordi Panisello, geòleg i tècnic de SIG.

 

Conca-de-tremp-Montsec

 

La sortida es va iniciar al jaciment de petjades de dinosaures de la Llau de la Costa, situada a Bastús, on en Jordi, el nostre geòleg, va explicar els diferents tipus de petjades que es pensa que van ser produïdes per diversos dinosaures herbívors 55 milions d’anys enrere. Seguidament, el grup va visitar el Museu de la Conca Dellà on van poder veure de ben a prop un coll del Titanosaure, el qual encara s’està investigant i que fa 6 metres de llargada. Va ser una de les activitats que més va sorprendre als participants; van aprendre a identificar entre diversos tipus de dinosaures que van viure al territori, imaginant com era la seva vida en un paisatge que era molt diferent al que tenim actualment. Tot seguit van continuar la sortida amb un maridatge entre geologia i enologia a les vinyes Sauvella d’Orcau, on van gaudir d’un tast de vins al seu celler. Un lloc en el qual la passió i la geologia s’uneixen en una copa plena d’una tradició que, a poc a poc, un petit grup de productors està recuperant.

 

conca-de-tremp-maridatge

 

A continuació van anar a l’Hotel Terradets, establiment on el grup s’allotjaria, per sopar. Al capvespre, es van dirigir a la Vall d’Àger per poder gaudir d’una sessió nocturna al Centre d’Observació de l’Univers, sota el cel la reserva Starlight UNESCO de la serra del Montsec. La visita va consistir en una projecció en 3D al planetari “Ull de Montsec” i una activitat d’observació amb telescopi a les instal·lacions del propi centre.

L’endemà es van dirigir cap a l’embassament de Canelles on van fer una descoberta geològica del Congost de Mont-rebei en barca i caminant, sempre amb el geòleg interpretant el que s’anaven trobant, com diversos fòssils d’animals marins. De nou abord de l’embarcació, i ja a la part ampla del pantà de Canelles, es van visitar els paratges de les Conclues i Blancafort, on van tindre la possibilitat d’observar diferents espècies d’aus, entre elles diversos nius de voltors. Més endavant, van poder visitar el paratge de Finestres i contemplar la seva gran muralla “xina”, una formació càlcica de grans dimensions.

En definitiva, aquesta va ser una experiència geoturística molt enriquidora, en que tots els assistents van poder gaudir d’alló més tot coneixent una mica més de la història de tot allò que ens envolta.